Ako zaviriš u obiteljske albume, vidjet ćeš da smo tih godina nosili šašave frizure: među muškarcima apsolutni hit je talijanka, dok žene obožavaju tzv. Rachel frizuru po uzoru na lik Jennifer Aniston u seriji Prijatelji. Uostalom, prisjeti se kako je to tada izgledalo:

Ako bolje pogledaš fotografije iz obiteljskih albuma – posebno one s rođendanskih zabava – vidjet ćeš i čudnovate modne izričaje. Te smo 1999. godine obožavali karirane košulje, ali i karirane minice, a 90-te kao desetljeće pamtimo po vrećastim hlačama, crop topovima, tregericama, kikicama, punđicama, ludim bojama za kosu…

Te 1999. godine u popularnoj se glazbi dogodila velika revolucija: počela je era auto-tunea, i to sve zahvaljujući pop veteranki Cher! Njena pjesma Believe, koja je te 1999. bila broj 1 na svjetskim top ljestvicama, ušla je u povijest kao ključan moment uvođenja autotunea u pop glazbu, u kojoj će se taj produkcijski trik zadržati ostatak tvog života. Zahvaljujući velikom uspjehu te pjesme, robotski vokali su neko vrijeme bili poznati kao “Cher efekt”. Poslušaj hit svoje godine!

Te godine na našoj glazbenoj sceni dobivamo najveći rap hit dotad. Tram 11, jedna od prvih hip-hop skupina u Hrvatskoj, ostavila je dugovječni utjecaj svojim hitom Hrvatski velikani. Ako nisi siguran koje se ličnosti nalaze na velikim novčanicama, uvijek možeš posegnuti za ovim domaćim hip hop klasikom! 

Te smo 1999. godine putovali u Golfu četvorki i Peugeotu 206. Nije bilo autoputa (osim do Karlovca) i put do mora stvarno je bio pustolovina. Koristili smo fiksne telefone, a neki sretnici imali su bežični telefon. Upotreba mobitela još nije raširena, a prvi se primjerci mobilnih telefona nalaze ondje gdje im je mjesto – u muzejskim zbirkama. Možda ne znaš, ali prvi mobitel pojavio se tamo 1973. godine – bila je to Motorola koja je tada težila čak 1.1 kilogram, i bila je veličine 23x13x4,5 centimetara.

Okej, sada pogledaj svoj mobitel: prosječna težina današnjih pametnih telefona (onaj prvi je bio sve, samo ne pametan) je između 130 i 200 grama. Negdje u vrijeme tvojeg rođenja druga generacija mobilnih mreža, poznatijih kao 2G mreže, tek se počinje koristiti. Trebalo je još mnogo vremena i milijuna dolara da bi mobiteli zauzeli važno mjesto na tržištu. A nije ni čudo: na one prve mobitele mogli smo pričati samo 30 minuta i za tih 30 minuta razgovora uređaj se morao puniti punih 10 sati. Usporedi to sa svojim pametnim telefonom sa superbrzim punjačem – i sigurno se ljutiš ako ti baterija ne izdrži cijeli dan bez punjenja. Reda ipak mora biti!

Te 1999. godine u kina se vratila filmska trilogija koja je bila najveći hit kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih. Zvjezdani Ratovi: Epizoda I Fantomska Prijetnja donijela je revoluciju u korištenju CGI efekata koji će kasnije postati standard u holivudskim spektaklima, a filmska franšiza Georga Lucasa kasnije će za tvog života ponovno zaživjeti u novom ruhu kao niz filmova, serija, figurica… Pogledaj trailer!

Danas, kada filmovi dolaze u kina diljem svijeta gotovo trenutačno, nakon izlaska na tržište, teško je zamisliti da su u hrvatska kina filmovi dolazili s par mjeseci zakašnjenja. Nismo na internetu istraživali sve o filmu i pregledavali ocjene prije gledanja. Ako smo željeli nešto saznati, čitali smo recenzije u dnevnim novinama i tjednicima, a oni zagriženiji filmofili čitali su filmske časopise. Da, da, prave tiskane časopise – i to strane jer su filmovi dolazili prvo u kina Londona, Berlina, Pariza… a tek onda k nama.

Ako danas poželiš pogledati neku seriju ili film, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a godinu prije tvog rođenja (1998.) maximalna brzina interneta je bila 30,8 kbits/s.

Što znači da se na preuzimanje filma trebalo čekati oko 310 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 12,9 dana! A nismo uopće spomenuli da smo te godine filmove gledali na DVD-ima – i posuđivali ih u videotekama! 

Google je otvorio svoje prve urede u Californiji, no proći će još neko vrijeme dok ne pojednostave pretraživanje interneta. Svi koji su tih godina htjeli čitati, nosili su sa sobom fizičke knjige. Proći će još mnogo godina do 2007. godine kada će se pojaviti prvi Amazon Kindle. I daleko smo još od ideje da preko online trgovine kupujemo knjige – iako je jedan čovjek 1995. godine bio uvjeren da je upravo to budućnost pa je osnovao Amazon.

A ako smo se htjeli igrati… te smo godine igrali Čovječe ne ljuti se, ili pak na igralištu preskakali gumi-gumi i igrali Školice… Malobrojni sretnici imali su mogućnost okušati se u najnovijem dosegu video igara: te je 1998. prva Plejka već dostupna na našem tržištu te je u tijeku žestoka borba Playstationa za prevlast na tržištu konzola za video igre. Igre dolaze na kompaktnim diskovima, grafika postaje kompleksnija, kao i zadaci, no video igre modernog doba tek se trebaju razviti. Danas bez interneta ne možemo igrati – niti to želimo kada se možemo natjecati s najboljim igračima diljem svijeta!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1999
0 sati
Pri brzini od 30,8 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Devedesete su donijele velike i važne promjene. Internet je postao dostupniji. Nemamo Facebook (dolazi tek 2004.), Instagram (osnovan 2010.) i Twitter (osnovan 2006.). Nemamo čak ni MySpace – on je osnovan 2003. Ali imamo – ako imamo sreće – cyber cafee – to su mjesta na kojima imaš računalo s pristupom internetu. Šaljemo prve mailove, družimo se u news grupama, na IRC-u (nešto poput WhatsAppa iz 1990-ih).

Te 1999. američki student Shawn Fanning kreirao je Napster, računalnu aplikaciju koja je omogućavala korisnicima da međusobno dijele glazbu putem Interneta. Postojanje Napstera postaje najveća priča tih godina, kao i tužba koju je Metallica podigla protiv njega (da, tada je i Metallica bila stvarno velika i važna priča). Napster je bio preteča PirateBayja i mjesto koje je omogućavalo ilegalno preuzimanje podataka. Internet je bio mlad i još nije postojala web-stranica na svaku zamislivu temu koja ti padne na pamet pa tako nitko još nije dobro i učinkovito regulirao autorska prava.

MP3 format – način da glazbu komprimiramo tako da se olakšava njeno slanje – dobili smo početkom devedesetih, a do kraja te dekade format je dobrano zaživio. Kako danas slušaš glazbu? Možda preko nekog od streaming servisa? Da bismo to danas mogli, morali smo prvo izmisliti MP3! A onda i MPEG – za video sadržaj. I zahvaljujući tome danas možemo upaliti YouTube (osnovan 2005. godine) ili gledati bilo koji od digitalnih streaming servisa.

A revolucija zapravo počinje upravo te 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 1999. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Jamesa Charlesa, Lil Nas X-a, Camerona Boycea, Joey King, Bailee Madison i Hunter Schafer). Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!