Ako zaviriš u obiteljske albume, vidjet ćeš da smo tih godina nosili šašave frizure. Dečki posežu za gelom za kosu kako bi postigli ježića, a cure imaju samo jednu želju: pramenovi! Uostalom, prisjeti se kako je to tada izgledalo:

Ako bolje pogledaš fotografije iz obiteljskih albuma – posebno one s rođendanskih zabava – vidjet ćeš i čudnovate modne izričaje. Te smo 2002. godine obožavali jeans: poderane traperice, traper na traper i slično, a nosili smo i majicu kratkih rukava preko majice dugih rukava, capri hlače, hlače niskog struka (ne ponovilo se)…

Te su 2002. godine glazbenim postajama i TV kanalima dominirali Nelly sa Hot in herre, ili pak Nelly i Kelly Rowland s Dilemma, ali uzalud. Broj 1 na Billboardovoj ljestvici te je godine bio singl How You Remind Me benda Nickelback – postat će to vjerojatno jedan od najomraženijih broj jedan hitova svih vremena. Pogledaj i spot!!

Te smo 2002. godine na domaćoj glazbenoj sceni zato dobili jedno novo omiljeno lice. Upravo te godine reper Edo Maajka izdaje svoj prvi album Slušaj mater, na kojem se nalaze hitovi kao što su Prikaze, koji su pjevušila čak i vrtićka djeca. Možda ga se sjećaš?

Te smo 2002. godine putovali u Peugeotu 206 i stiskali se u Twingu. Nije bilo autoputa (osim do Karlovca) i put do mora stvarno je bio pustolovina. Koristili smo fiksne telefone, tada smo svi kupovali bežične. Upotreba mobitela sve je raširenija, a modeli postaju sve dostupniji i – sve manji. Ekrani su sivi, narančasti ili zeleni, a neki od nas preferiraju mobitele na preklop. Možda ne znaš, ali prvi mobitel pojavio se tamo 1973. godine – bila je to Motorola koja je tada težila čak 1.1 kilogram, i bila je veličine 23x13x4,5 centimetara.

Okej, sada pogledaj svoj mobitel: prosječna težina današnjih pametnih telefona (onaj prvi je bio sve, samo ne pametan) je između 130 i 200 grama. Negdje u vrijeme tvojeg rođenja počinje se koristiti treća generacija mobilnih mreža, poznatijih kao 3G mreže, i mobiteli polako zauzimaju važno mjesto na tržištu – iako ni približno tako važno kao danas. A nije ni čudo: na one prve mobitele mogli smo pričati samo 30 minutai za tih 30 minuta razgovora uređaj se morao puniti punih 10 sati. Usporedi to sa svojim pametnim telefonom sa superbrzim punjačem – i sigurno se ljutiš ako ti baterija ne izdrži cijeli dan bez punjenja. Reda ipak mora biti!

Te 2002. godine dva najgledanija filma godine došla su iz književnih adaptacija – i to drugih knjiga u serijalima. Jedan je, dakako, o doživljajima mladog čarobnjaka Harryja Pottera, a drugi o velikom pothvatu Prstenove družine. Gospodar prstenova: Dvije kule bio je ipak nešto popularniji. Pogledaj trailer!

Danas, kada filmovi dolaze u kina diljem svijeta gotovo trenutačno, nakon izlaska na tržište, teško je zamisliti da su u hrvatska kina filmovi dolazili s par mjeseci zakašnjenja. Te 2002. situacija se lagano kreće mijenjati pa smo tako na Gospodara prstenova: Dvije kule čekali samo nekih mjesec dana!

Ako danas poželiš pogledati neku seriju ili film, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a pogledamo li brzine iz te 2002., trebalo je čekati oko 61,3 sati.

Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 2,6 dana! A nismo uopće spomenuli da smo te godine filmove gledali na DVD-ima – i posuđivali ih u videotekama!

Svi koji su tih godina htjeli čitati, nosili su sa sobom fizičke knjige. Proći će još koja godina do 2007., kada će se pojaviti prvi Amazon Kindle. I daleko smo još od ideje da preko online trgovine kupujemo knjige – iako je jedan čovjek 1995. godine bio uvjeren da je upravo to budućnost pa je osnovao Amazon. Danas je najbogatiji čovjek na svijetu.

A ako smo se htjeli igrati… Igrali smo Simse na računalima koja bi, sirota, jedva to izdržala. Neki sretnici imali su PlayStation 2 – tada relativno novu igraću konzolu koja će postati najprodavanija igraća konzola svih vremena. Igre dolaze na kompaktnim diskovima, grafika postaje kompleksnija, kao i zadaci, a video igre modernog doba polako ali sigurno počinju poprimati današnji oblik. Danas bez interneta ne možemo igrati – niti to želimo kada se možemo natjecati s najboljim igračima diljem svijeta!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 2002
0 sati
Pri brzini od 155,7 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Rane dvijetisućite donijele su velike i važne promjene. Internet je postao dostupniji. Uskoro ćemo dobiti Facebook (dolazi 2004.), Instagram (osnovan 2010.) i Twitter (osnovan 2006.). Samo što nismo dobili MySpace – on je osnovan 2003. Šaljemo prve mailove, družimo se i raspravljamo na forumima, dopisujemo se putem MSN Messengera (nešto poput WhatsAppa iz ranih 2000-ih).

Te 2002. pokrenut je LastFM, društvena mreža fokusirana na glazbu – ondje smo mogli dobiti vlastite top liste glazbe koju najviše slušamo, ali i vidjeti i komentirati slušalačke navike naših prijatelja. Iako i dalje postoji, LastFM više nije popularan kao nekad.

MP3 format – način da glazbu komprimiramo tako da se olakšava njeno slanje – dobili smo početkom devedesetih, a do dvijetisućitih format je dobrano zaživio. Kako danas slušaš glazbu? Možda preko nekog od streaming servisa? Da bismo to danas mogli, morali smo prvo izmisliti MP3! A onda i MPEG – za video sadržaj. I zahvaljujući tome danas možemo upaliti YouTube (osnovan 2005. godine) ili gledati bilo koji od digitalnih streaming servisa.

A revolucija je zapravo započela 1999. godine, kada je u Hrvatsku došao A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 2002. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Finna Wolfharda, Maddie Ziegler, Gatena Matarazza i Romea Jamesa Beckhama). Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!