Ako zaviriš u obiteljske albume, vidjet ćeš da smo tih godina nosili šašave frizure. Dečki posežu za gelom za kosu kako bi postigli ježića, a cure imaju samo jednu želju: pramenovi! Uostalom, prisjeti se kako je to tada izgledalo:

Ako bolje pogledaš fotografije iz obiteljskih albuma – posebno one s rođendanskih zabava – vidjet ćeš i čudnovate modne izričaje. Te smo 2004. godine obožavali jeans: poderane traperice, traper na traper i slično, a nosili smo i majicu kratkih rukava preko majice dugih rukava, haljinu preko hlača, capri hlače, hlače niskog struka (ne ponovilo se)…

Te 2004. godine plesali smo na Hey ya! hip-hop dvojca Outkast. Bio je to jedan od onih hitova koji je bilo naprosto nemoguće izbiti iz glave, a nije pomagalo ni što se stalno vrtio na radiju i telki. Poslušaj hit svoje godine!

Te smo 2004. i mi imali svoje “konje za trku” kada je u pitanju hip-hop glazba! Elemental se probio hitom Romantika, a teško je zamisliti da je prošlo toliko vremena otkad su TBF izbacili danas već klasike Alles gut i Nostalgična – obje stvari s njihovog doat najuspješnijeg albuma Maxon Universal.

Te smo 2004. godine putovali u Peugeotu 206 i stiskali se u Twingu. Još uvijek – ne zadugo, ali još uvijek – nije bilo autoputa (osim do Karlovca) i put do mora stvarno je bio pustolovina. Koristili smo fiksne telefone, tada smo više-manje svi već imali bežične. Upotreba mobitela sve je raširenija, a modeli postaju sve dostupniji i – sve manji. Ekrani su sivi, narančasti ili zeleni, a neki od nas preferiraju mobitele na preklop. Mama ili tata možda su dobili onaj čudni Blackberry kao službeni mobitel. Možda ne znaš, ali prvi mobitel pojavio se tamo 1973. godine – bila je to Motorola koja je tada težila čak 1.1 kilogram, i bila je veličine 23x13x4,5 centimetara.

Okej, sada pogledaj svoj mobitel: prosječna težina današnjih pametnih telefona (onaj prvi je bio sve, samo ne pametan) je između 130 i 200 grama. Negdje u vrijeme tvojeg rođenja koristi se treća generacija mobilnih mreža, poznatijih kao 3G mreže, i mobiteli polako zauzimaju važno mjesto na tržištu – iako ni približno tako važno kao danas. A nije ni čudo: na one prve mobitele mogli smo pričati samo 30 minutai za tih 30 minuta razgovora uređaj se morao puniti punih 10 sati. Usporedi to sa svojim pametnim telefonom sa superbrzim punjačem – i sigurno se ljutiš ako ti baterija ne izdrži cijeli dan bez punjenja. Reda ipak mora biti!

Te 2004. godine najveći filmski hit bio je – Shrek 2. Tih smo godina bili opčinjeni novim dosezima računalne animacije… koji tebi danas vjerojatno izgledaju meh. No Shrek 2 popularnost definitivno duguje i duhovitoj priči i zabavnim likovima. Pogledaj trailer!

Danas, kada filmovi dolaze u kina diljem svijeta gotovo trenutačno, nakon izlaska na tržište, teško je zamisliti da su nekoć u hrvatska kina filmovi dolazili s par mjeseci zakašnjenja. Ipak, tih smo godina već uhvatili korak i filmovi stižu u naša kina nedugo nakon svjetske premijere.

Sve češće počinjemo provjeravati ocjene filmova na Rotten Tomatoesili iMDB-u, gdje smo mogli saznati ponešto o filmu i pregledati ocjene. Prije smo za to morali čitati časopise – i to strane jer su filmovi dolazili prvo u kina Londona, Berlina, Pariza… a tek onda k nama. 

Ako danas poželiš pogledati neku seriju ili film, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a pogledamo li brzine iz te 2004., trebalo je čekati oko 27,2 sati.

Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 1,1 dan! A nismo uopće spomenuli da smo te godine filmove gledali na videokazetama – i posuđivali ih u videotekama! Još luđe: morali smo plaćati kazne ako pogledani film ne bismo vratili na početak.

Svi koji su tih godina htjeli čitati, nosili su sa sobom fizičke knjige. Proći će još koja godina do 2007., kada će se pojaviti prvi Amazon Kindle. I daleko smo još od ideje da preko online trgovine kupujemo knjige – iako je jedan čovjek 1995. godine bio uvjeren da je upravo to budućnost pa je osnovao Amazon. Danas je najbogatiji čovjek na svijetu.

A ako smo se htjeli igrati… Igrali smo Grand Theft Auto i World of Warcraft, a neki od nas igrali su i video igre na PlayStation 2, najprodavanijoj igraćoj konzoli svih vremena. Video igre počinju se povezivati na internet kako bi se omogućilo bogatije igračko iskustvo. Danas bez interneta ne možemo igrati – niti to želimo kada se možemo natjecati s najboljim igračima diljem svijeta! 

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 2004
0 sati
Pri brzini od 350,3 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Rane dvijetisućite donijele su velike i važne promjene. Internet je postao dostupniji. Već imamo MySpace, uskoro ćemo dobiti Instagram (osnovan 2010.) i Twitter (osnovan 2006.), a upravo te 2004. pokrenuta je prva verzija Facebooka. Većina nas još nije bila na fejsu i nije nam bilo jasno što bismo trebali raditi ondje. Šaljemo mailove i lance sreće, raspravljamo na forumima i dopisujemo se putem MSN Messengera (nešto poput WhatsAppa iz ranih 2000-ih).

Tada je još svjež WordPress, koji će i dalje ostati popularan servis za kreiranje blogova i web stranica, kao i LinkedIn, dan-danas ultimativna društvena mreža za pronalaženje posla ili samo poslovnih kontakata.

MP3 format – način da glazbu komprimiramo tako da se olakšava njeno slanje – dobili smo početkom devedesetih, a do dvijetisućitih format je dobrano zaživio. Korisnici interneta tada su ilegalno skidali milijarde glazbenih datoteka svakog mjeseca. Te 2004. već postoji Apple iTunes Music Store, koji je dozvoljavao legalni download glazbe za 99 centi po pjesmi.

Kako danas slušaš glazbu? Te 2003. pokrenut je Apple iTunes Music Store, koji je dozvoljavao legalni download glazbe za 99 centi po pjesmi. Kako danas slušaš glazbu? Možda pMožda preko nekog od streaming servisa? Da bismo to danas mogli, morali smo prvo izmisliti MP3! A onda i MPEG – za video sadržaj. I zahvaljujući tome danas možemo upaliti YouTube (osnovan 2005. godine) ili gledati bilo koji od digitalnih streaming servisa.

A revolucija je zapravo započela 1999. godine, kada je u Hrvatsku došao A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 2004. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Paxa Thiena Jolie-Pitta, Sophiu Grace Brownlee i JoJo Siwu). Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!