Ako zaviriš u obiteljske albume, vidjet ćeš da smo tih godina nosili šašave frizure. Dečki puštaju šiške koje im možda i prekrivaju lice, a cure ravnaju kosu, pletu male pletenice i farbaju se u plavo. Uostalom, prisjeti se kako je to tada izgledalo:

Ako bolje pogledaš fotografije iz obiteljskih albuma, posebno one s rođendanskih zabava, vidjet ćeš i čudnovate modne izričaje. Te smo 2009. godine obožavali majice s natpisima, poderane traperice, predimenzionirane okrugle naušnice, a i tajice kreću preuzimati ulogu hlača – pitanje koje će nastaviti biti kontroverzno u narednim godinama.

Te je 2009. Beyoncé već bila dosta popularna, ali nije još imala nedodirljivi status kao danas. Sve se to krenulo mijenjati upravo te 2009. kada je izbacila megahit Single Ladies. Spot za tu stvar postao je legendaran, kao i koreografija, kao i sama pjesma. Ma…  Poslušaj hit svoje godine!

Te 2009. debi albumom Narodnjaci na domaću scenu stupa reper Kandžija. Osim što će nagovijestiti novu popularnost rap glazbe na ovim prostorima, Kandžija će nam kasnije podariti i moderne klasike kao što je Donji Miholjac.

Te smo godine putovali u Volkswagen Polu i stiskali se u Opelu Corsi. Uživali smo u novoj autocesti Zagreb – Split jer put do mora više nije bio dugotrajna pustolovina. Koristili smo fiksne telefone, tada smo više-manje svi već imali bežične. Upotreba mobitela sve je raširenija, a modeli postaju sve dostupniji i – sve manji. Stigao je iPhone 3Gs, a kod nas su veliki hit bili SonyEricsson modeli. Možda ne znaš, ali prvi mobitel pojavio se tamo 1973. godine – bila je to Motorola koja je tada težila čak 1.1 kilogram, i bila je veličine 23x13x4,5 centimetara.

Okej, sada pogledaj svoj mobitel: prosječna težina današnjih pametnih telefona (onaj prvi je bio sve, samo ne pametan) je između 130 i 200 grama. U vrijeme tvojeg rođenja koristi se treća generacija mobilnih mreža, poznatijih kao 3G mreže, i mobiteli polako zauzimaju važno mjesto na tržištu – iako ni približno tako važno kao danas. A nije ni čudo: na one prve mobitele mogli smo pričati samo 30 minutai za tih 30 minuta razgovora uređaj se morao puniti punih 10 sati. Usporedi to sa svojim pametnim telefonom sa superbrzim punjačem – i sigurno se ljutiš ako ti baterija ne izdrži cijeli dan bez punjenja. Reda ipak mora biti!

Te je 2009. u kina stigao Avatar, film koji će porušiti sve dotadašnje rekorde gledanosti te nadmašiti čak i Titanic – također film redatelja Jamesa Camerona. Cameron je godinama čekao da tehnologija dovoljno sazrije kako bi mogao snimiti taj film, tada čudo specijalnih efekata i animacije. Pogledaj i trailer!

Danas, kada filmovi dolaze u kina diljem svijeta gotovo trenutačno, nakon izlaska na tržište, teško je zamisliti da su nekoć u hrvatska kina filmovi dolazili s par mjeseci zakašnjenja. Ipak, krajem dvijetisućitih filmovi stižu u naša kina u isto vrijeme kada i u svijetu, već imamo multiplex kina, a sve je više i različitih filmskih festivala.

Sve češće počinjemo provjeravati ocjene filmova na Rotten Tomatoes ili iMDB-u, gdje smo mogli saznati ponešto o filmu i pregledati ocjene. Prije smo za to morali čitati časopise – i to strane jer su filmovi dolazili prvo u kina Londona, Berlina, Pariza… a tek onda k nama.

Ako danas poželiš pogledati neku seriju ili film, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a godinu prije tvog rođenja (2008.) maximalna brzina interneta je bila 1773,5 kbits/s. Što znači da se na preuzimanje filma trebalo čekati oko 5,4 sati!

Svi koji su tih godina htjeli čitati, nosili su sa sobom fizičke knjige. Čekalo se u redu pred knjižarama za hrvatsko izdanje najnovije knjige o Harryju Potteru. Već se pojavio prvi Amazon Kindle, no tada još malo tko kupuje e-knjige ili općenito knjige preko online trgovine – iako je jedan čovjek 1995. godine bio uvjeren da je upravo to budućnost pa je osnovao Amazon. Danas je najbogatiji čovjek na svijetu.

A ako smo se htjeli igrati… Igrali smo Assassin’s Creed i Resident Evil, neki od nas voljeli su strategije poput Age of Empires. Mnogi od nas već su imali i neku od modernih igraćih konzola poput Xbox 360 ili PlayStationa 3.

Grafika je tada već postala HD, upravljači pokreta su bežični,  a video igre počinju se povezivati na internet kako bi se omogućilo bogatije igračko iskustvo. Danas bez interneta ne možemo igrati – niti to želimo kada se možemo natjecati s najboljim igračima diljem svijeta! 

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 2009
0 sati
Pri brzini od 1.773 Mbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Dvijetisućite su donijele velike i važne promjene. Internet je postao dostupniji. Sve više nas koristi Twitter, Tumblr je sve popularniji – posebno među mladima, uskoro ćemo dobiti Instagram (osnovan 2010.), a MySpaceu je drastično opala popularnost zbog sve izraženije dominacije Facebooka. Tada već svi visimo na Fejsu i upravo te je godine prvi put uveden – gumb za lajkanje. Do tada smo mogli samo komentirati! O stickerima da ne govorimo.

Te je 2009. popularan bio Foursquare, prva društvena mreža koja je omogućavala check-in opciju. Upravo te 2009. Google postaje najpopularniji alat za pretraživanje interneta.

MP3 format – način da glazbu komprimiramo tako da se olakšava njeno slanje – dobili smo početkom devedesetih, a do dvijetisućitih format je dobrano zaživio. Tada se već polako razvija Spotify. Kako danas slušaš glazbu? Možda preko nekog od streaming servisa? Da bismo to danas mogli, morali smo prvo izmisliti MP3! A onda i MPEG – za video sadržaj.

I zahvaljujući tome danas možemo upaliti YouTube ili gledati bilo koji od digitalnih streaming servisa. Vjerojatno zvuči neobično da je YouTube osnovan tek tri godine prije tvog rođenja! Kako smo do tada dijelili i gledali video snimke online? Pa, zapravo baš i nismo.

A revolucija je zapravo započela 1999. godine, kada je u Hrvatsku došao A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 2009. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Masona Dasha Disicka i Juliju Butters). Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!