Znamo da je ova godina posebna, ali ti već znaš čitati? To je nešto što zasigurno vrijedi obilježiti! Čuj, 2020. nikome nije bila laka godina, dogodilo se dosta važnih stvari, a jedna od njih si i ti, naše malo čudo!

Odmah na početku ove lude 2020. godine saznali smo da je ponekad za junaštvo potrebno ostati doma. Oni koji su vrijeme provodili u kući, najčešće bi otkrili neke nove, kreativne vještine koje recimo uključuju renoviranje kuhinje, dnevne sobe, pa čak i kupaonice!

Godinu tvojeg rođenja pamtit ćemo po kupusu žanrova koji su preplavili top ljestvice. Najguglaniji su bili stihovi pjesme WAP pjevačice Cardi B (nemoj to ni slučajno sljedećih 17 godina!), no ni to joj nije pomoglo da bude broj jedan na listi godine. Ali zato nas je popularni The Weeknd oduševio nostalgičnim zvukovima 80-ih koje je uklopio u pjesmu Blinding lights. Poslušaj hit pjesmu godine!

Ovu godinu obilježio je Parazit. Ne, nismo imali gigantskog parazita kao problem na ulicama, pandemija nam je ionako tad bila na vratima. Radi se o filmu koji je prvi put u povijesti dodjele nagrade Oscar osvojio nagradu za najbolji film, ali i onaj za najbolji strani film. Cijeli Hollywood se poklonio ekipi iz južnokorejskog filma.

A nas je u Hrvatskoj krajem godine oduševio povratak serije Crno-bijeli svijet na male ekrane. Kao što možeš primijetiti, 2020. nekako je bila u znaku 80-ih, 90-ih, sve nas je nekakva nostalgija počela pratiti. A kako i neće kad smo većinu godine proveli gledajući stare filmove i online! Online se učilo, studiralo, radilo. Gledali smo filmove, serije i dokumentarce više nego ikada prije!

Što god je izašlo na Netflixu ili HBO-u, sve smo se odvažili pogledati. Tako to ide kad možemo streamati s nekog od online servisa kada nam to odgovara. I to danas funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB serije ili filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, što prije nije bilo moguće. A kad se samo sjetimo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1990.
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Iako je ovu godinu obilježilo puno neočekivanih događaja kao što su potres i pandemija, 2020. ćemo pamtiti i kao revolucionarnu jer nikad više vremena nismo provodili sa svojom obitelji. Više smo pričali, a više i jeli!

Slična se revolucija, ali u telekomunikacijskim uslugama, dogodila 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Kao što vidiš, PLACEHOLDER_IME, puno toga se dogodilo u ovoj 2020. godini, kada je svijet postao bogatiji za tebe, kao i za mnoge buduće naraštaje koji će uskoro biti novi predsjednici, novi znanstvenici, novi vođe ili novi umjetnici. Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo u godini kada smo dobili i tebe. Snimljeni su brojni filmovi i serije, više smo pratili Netflix, Spotify i Deezer, mijenjali smo navike kod čitanja novina, komuniciranja putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!